Teknikpanik i Kina

'You know, without China there is no Wal-Mart and without Wal-Mart
there is no middle class and lower class prosperity in the United States.'

Arthur Laffer

Kina har under den senaste tiden slagit ner hammaren rejält emot tekniksektorn i landet. Man kan fråga sig själv om den fria tiden för teknikföretagen är passerad. Troligen är det så. Kina vill inte bara bli världens största ekonomi. De vill också vara världsledande i reglering.

Att Kina går sin egen väg är inget nytt. Som en auktoritär enpartistat kan de göra förändringar kvickt och effektivt, som är omöjligt för demokratiska länder – på gott och ont. Mest ont, samt på stor bekostnad av individuell frihet.

Men finns det fördelar med det? Absolut. Mina åsikter i frågan kommer troligen ses som kontroversiella. Kina har på några månader genomfört en rad åtgärder som på långsikt kommer att förstärka deras ekonomi.

Tencent som är världens största investmentbolag och som ibland kallas för ”The Berkshire Hathaway of Tech”. En sann jätte och Asiens största företag. Som på sikt har goda chanser att bli världens största. Efter ett förvärv av China Music Corp 2016 så ägde Tencent 80% av musikrättigheterna för streaming i Kina. Förra veckan bestämde tillsyns myndigheten ”State Administration of Market Regulation” (SAMR) att deras stora andel rättigheter bröt emot landets regler om monopol, samt utgjorde en orättvis fördel gentemot konkurrenterna. Tencent beordrades att ge upp sina rättigheter inom 30 dagar. Något som företaget har meddelat att de kommer att rätta sig efter.

Samtidigt som Tencent blev av med sina rättigheter, beslutade regeringen i Kina att sätta ner foten emot landets privatskolor. Privatskolorna har enligt regeringen gjort missvisande reklam, blåst upp betyg samt ljugit om lärarnas kompetens. Kineser lägger stora summor pengar på utbildning för deras barn och regeringen är orolig över utveckling. 2019 genomfördes skatteavdrag för utbildningen, något som regeringen inte anser räckte.

Med tanke på att Kina har tagit bort ettbarnspolitiken och i framtiden funderar på att tillåta tre barn, är det förmodligen klokt att förbättra utbildningen. Det nya regleringarna är hårda och stramar rejält åt privatskolorna. För att nämna några så finns det nu ett tak på vad utbildningen får kosta, förbud att vara publika bolag, förbud mot kurser under helger och semester, förbud mot förvärv samt förbud att erbjuda utbildningen för barn under 6 år. 

Om man begrundar ovanstående beslut utifrån ett holistiskt perspektiv och försöker sätta sina västerländska värderingar åt sidan. Så är de enligt mig positiva för Kinas framtid och tillväxt. Kina har långsiktighet som en grundpelare i kulturen – samt tålamodet att ta kortsiktiga förluster för långsiktig vinst. 

Kina är långt ifrån ett perfekt land, men det vore naivt att säga att dom inte gör någonting rätt. Alternativt att vi inte kan lära oss någonting av Kina. Företag ska gynnas, ges frihet och tillåtas växa. Men till vilket pris? Att monopol är dåligt för både företag och konsumenter vet vi redan. EU och Kina ligger i framkant gentemot USA när det kommer till att reglera monopol. Jag tror USA kommer förändras i det avseendet, de måste. Men som ett demokratiskt land, byggt på starka värderingar om frihet och kapitalism så kommer förändringen att vara politiskt komplicerad att genomföra.

Sentimentet emot Kina är sämre än på länge, och med all rätt. Enligt en opinionsundersökning av The Pew Research Center, en amerikansk tankesmedja – så ligger Sverige på andra plats när det kommer till negativt sentiment emot den kinesiska regimen.

Jag har noterat att många på sociala medier och personer i min omgivning som tidigare har uttryckt att moral inte gör sig bra ihop med affärer – plötsligt har ändrat sig. Nu är deras moral högst närvarande. ”Min enda gräns är att inte stödja Kina” – lycka till. Avsluta ditt Spotify abonnemang, släng era telefoner och övrig teknik, sälj dina Paradox Interactive aktier, bojkotta allt som har med Volvo att göra, sluta köp Oatly, sluta gå på bio och ta aldrig Arlanda Express till flyget. 

Kina är ingenting vi kan ignorera. Kina är integrerade i allt vi gör. Det är omöjligt att inte stödja Kina. Vare sig det är produkter, tjänster, råvaror eller värdepapper. Tror du att Kina inte vill bli världens största ekonomi? Tror du att Kina kommer att bromsa sin egna teknologiska utveckling? Tror du att Kina kommer att sluta köpa upp bolag över hela världen? 

Många verkar ha ett starkt ”vi och dom” synsätt gentemot Kina. 
Faktum är att det bara är vi, och vi är beroende av varandra. Vi mer än dem.

Jag köpte dippen (BABA).

Dela på facebook
Dela på twitter
KOMMENTARER
0 0 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0 0 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Börsberoende nörd som tilltalas av raketforskning, psykologi och politik. Har en böjelse för att balansera riskbelöning med idioti. Börsbrus kommer jag att använda som plattform för att resonera om företag, politik, värdepapper, mäkleri, makro och råvaror.

Om man vill sätta en etikett på min handel så ser jag mig själv som en bred investerare som gärna resonerar konträrt. Använder både fundamental och teknisk analys. Har större delen av min portfölj i säkra, tråkiga aktier. Men dras inte för att ta dåligt kalkylerade risker med en mindre del…

Började med värdepapper 2014 och har för tillfället en genomsnittlig årsavkastning på 39% samt en sharpekvot på 0.7 senaste 12 månaderna. Är väldigt nöjd med mitt resultat hitintills, även om jag aktivt får hålla mitt ego i styr. Är väl införstådd med att 39% i genomsnittlig årsavkastning inte är realistiskt i längden.

Mina styrkor med handel av värdepapper är att jag tar mina egna beslut samt är genuint intresserad. Älskar att läsa och gräva ner mig i allt från makro, strategier, råvaror och bolag. Svagheterna är att jag i ärlighetens namn är rätt kass med siffror (tack excel). Har även en tendens att sälja av vinnarna för tidigt, och förlorarna för sent.

Är självlärd och har ingen bakgrund inom finans. Så det finns helt klart risk för faktafel samt misstolkningar i mina bedömningar. Kollar dock alltid bra källor och jämför dom med andra. Läser noggrant igenom mina inlägg. Ser ni något som inte stämmer så skicka gärna ett mail på [email protected] Får inte betalat för hemsidan och det jag skriver är mina egna perspektiv och ord. Det sista jag vill göra är att sprida falsk eller missvisande information.

Men som alltid, gör din egen analys och lita inte blint på vad någon annan skriver. Mina inlägg är enbart till för att inspirera och ska inte antas vara rekommendationer eller rådgivning.