Konträr I

'The most contrarian thing of all is not to oppose the crowd but to think for yourself.'

Peter Thiel

Att kalla sig konträr inom aktiehandel är väldigt populärt. En smula ironiskt för en person som av naturen är konträr. Ett ord jag inte ens visste definitionen av innan min fascination för marknaden tog sin början för nära ett decennium sedan.

Men vad innebär det egentligen, och är det en bra egenskap? Ordet konträr betyder att ”gå i motsatt riktning” samt att vara ”motstridande”. Vanligast så används ordet i samband som rör marknaden. Att vara en konträrinvesterare är helt enkelt att gå emot marknaden. Konsten är att göra det baserat på sin egen tes, och inte enbart för att gå emot flocken.

En del hävdar att konträrinvesterare är samma sak som värdeinvesterare, och även om det finns många likheter – är det några faktorer som skiljer dem åt. En strikt värdeinvesterare kollar nyckeltal och balansräkning medan en konträrinvesterare – utöver nyckeltal och balansräkning, lägger större vikt vid sentiment, volym, säljanalyser och massmedias rapportering.

Jag försöker att inte sätta någon etikett på min handel eftersom det begränsar. Det är märkligt för mig hur snabbt en del bestämmer sig för att ”enbart handla med teknisk analys eftersom allt är in-prisat” eller ”teknisk analys är bara för spåkärringar, fundamental analys visar sanningen”. Hade jag blivit tvingad under pistolhot att välja lag, hade jag hoppat in i FA-laget på en gång. Men teknisk analys kan vara väldigt användbart, och varför inte använda alla fördelar man har tillgång till?

Dock kommer jag inte ifrån att jag är konträr i mycket av mina resonemang. Planen är att ta upp några exempel på det, samt beskriva hur jag resonerade kring affärerna. Det är värt att påpeka att konträra investeringar innebär stor risk. Men att pricka rätt är vanligtvis väldigt lönsamt – både för belöningssystemet, egot och kontot.

Känslan av att ha gjort ett smartare beslut än den stora massan är en av höjdpunkterna för mig inom aktiv handel. En dålig rapport som sänker bolaget under ett rimligt värde? Ekobrottsmyndigheten häktar någon i ledningen för insiderbrott? Ett hypat bolagsevent, som aldrig kommer att leva upp till förväntningarna – om inte bolaget har uppfunnit ett sätt att förvandla avföring till diamant. Samtliga är perfekta möjligheter för en konträrinvesterare att begrunda.

Den 5:e maj 2020 kom ett pressmeddelande från företaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Meddelandet löd: 

"Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har informerats av Ekobrottsmyndigheten att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan idag har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Bolaget har i nuläget ingen ytterligare information att tillgå och vet inte vilket bolag eller värdepapper som avses"

Detta pressmeddelande kom precis en månad efter börsraset i mars 2020 – SBBs kurs var redan innan meddelandet hårt pressat. Vid stängningen efter pressmeddelandet hade bolaget tappat 20%. Innan kraschen i mars och fram till stängningen efter Ilijas häktning hade bolaget tappat nästan 50% av börsvärdet. Sentimentet kring företaget var uselt och säljhysterin var ett faktum.

Med vetskapen om att insiderbrott är svåra att bevisa, samt sällan leder till dom. Att bolaget i värsta fall, var värt exakt lika mycket – även om Ilija hade blivit dömd. Att människor har en tendens att överreagera när känslorna tar över. Så var detta ett uppenbart köpläge för mig. Även om jag anser att det är svårt att värdera fastighetsbolag så var jag övertygad om att det var en bra affär, och långt under substansvärdet. Det var bara en fråga om hur lång tid det skulle ta innan bolaget fick en rättvisare kurs. Självfallet kan man inte vara 100% säker, men det är svårt att komma närmare än såhär.

Några veckor senare, efter cirka 100% i vinst – så bestämde jag mig för att sälja. Men hade man varit kyligare så varför inte rida den hela vägen till 200%. Troligen ännu högre, SBB sover aldrig och växer i en både fascinerande och skrämmande takt. Ett bolag jag håller hårt i dotterns portfölj. Jag hade dock andra konträra investeringar som jag velade använda kapitalet till. Mer om det i ett annat inlägg.

Dela på facebook
Dela på twitter
KOMMENTARER
0 0 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0 0 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Börsberoende nörd som tilltalas av raketforskning, psykologi och politik. Har en böjelse för att balansera riskbelöning med idioti. Börsbrus kommer jag att använda som plattform för att resonera om företag, politik, värdepapper, mäkleri, makro och råvaror.

Om man vill sätta en etikett på min handel så ser jag mig själv som en bred investerare som gärna resonerar konträrt. Använder både fundamental och teknisk analys. Har större delen av min portfölj i säkra, tråkiga aktier. Men dras inte för att ta dåligt kalkylerade risker med en mindre del…

Började med värdepapper 2014 och har för tillfället en genomsnittlig årsavkastning på 39% samt en sharpekvot på 0.7 senaste 12 månaderna. Är väldigt nöjd med mitt resultat hitintills, även om jag aktivt får hålla mitt ego i styr. Är väl införstådd med att 39% i genomsnittlig årsavkastning inte är realistiskt i längden.

Mina styrkor med handel av värdepapper är att jag tar mina egna beslut samt är genuint intresserad. Älskar att läsa och gräva ner mig i allt från makro, strategier, råvaror och bolag. Svagheterna är att jag i ärlighetens namn är rätt kass med siffror (tack excel). Har även en tendens att sälja av vinnarna för tidigt, och förlorarna för sent.

Är självlärd och har ingen bakgrund inom finans. Så det finns helt klart risk för faktafel samt misstolkningar i mina bedömningar. Kollar dock alltid bra källor och jämför dom med andra. Läser noggrant igenom mina inlägg. Ser ni något som inte stämmer så skicka gärna ett mail på [email protected] Får inte betalat för hemsidan och det jag skriver är mina egna perspektiv och ord. Det sista jag vill göra är att sprida falsk eller missvisande information.

Men som alltid, gör din egen analys och lita inte blint på vad någon annan skriver. Mina inlägg är enbart till för att inspirera och ska inte antas vara rekommendationer eller rådgivning.