Krigslist

'Behind every stock is a company. Find out what it’s doing.'

Peter Lynch

Nedanför tänkte jag bidra med några tips och tjänster som har hjälp mig med att analysera företag. Jag har lagt till några udda tips – i förhoppningen att både nya och erfarna investerar ska hitta något av intresse. Enbart mina egna åsikter och jag är inte sponsrad på något sätt. Smaklig spis.

 BÖRSDATABörsdata är enligt mångas uppfattning den absolut bästa tjänsten för data och fundamental analys. Plattformen tillåter oss kunder att trolla med siffror på ett fritt, roligt och effektivt sätt. Med massvis av nyckeltal samt verktyg för analysering och värdering är det en av få tjänster som jag inte skulle klara mig utan.

Enligt mig har dom dessutom en rättvis prissättning som tillåter snålmåns att aktivera och använda tjänsten efter behov. Det går även att använda tjänsten gratis, men med vissa begränsningar. Har ett tvångsmässigt beteende av att dubbelkolla siffror när jag använder tjänster som Börsdata. Vanligtvis hittar man misstag samt mindre fel. Men har aldrig hittat något fel, än så länge – med Börsdatas siffror. Plus för snabb och trevlig kundtjänst.

Det ryktas om att tjänsten ska komma med en större uppdatering innan nyår.
Helt klart värt att hålla ögonen på.

https://borsdata.seGOOGLEGoogle är ett kraftfullt verktyg för att analysera företag och sentiment. Google är den schweiziska kniven och används sällan fullt ut. Enkla sökord som ”[Företag] ”Equity Research” filetype:pdf” kan få fram analyser från tjänster och firmor som kostar tusentals kronor att använda. Vanligtvis är analyserna äldre, men med lite tur kan man hitta nya. Fungerar bäst på stora bolag men inte sällan man blir förvånad över vilka guldkorn som finns tillgängliga även för mindre företag, helt gratis.

Att använda Google Street View för att kolla upp adressen på företagets huvudkontor är ett annat verktyg som kan vara användbart. Speciellt om man är nyfiken av exotiska marknader med sämre översyn. 

Ett tredje verktyg som kan vara effektivt på flera plan – är Google Trends. Tjänsten ger en överblick på vad som är populära sökord och kan ge en inblick i trender kring makro, företag och event. 

https://www.google.com
https://trends.google.com
https://www.google.com/maps/FINANSINSPEKTIONENFinansinspektionens hemsida innehåller ett flertal register som är perfekta för att gräva djupt i företag. Det mest nyttiga registret är insynsregistret, där man kan följa insynshandel i svenska bolag. Men mindre kända register som varningsregistret, diarium och prospekt innehåller också intressant information. Fondinnehav och blankningar går också att se genom Finansinspektionens hemsida. 

https://www.fi.se/sv/vara-register/BIOPHARMACATALYSTOm man är fascinerad av medicin och bioteknik samt är beredd att ta en högre risk så är Biopharmacatalyst en praktisk tjänst. Hemsidan visar på ett smidigt sätt när FDA planerar att ta beslut gällande bolagsansökningar noterade på NASDAQ och NYSE. Det finns en premiumtjänst om man vill lyxa till det, personligen klarar jag mig på gratistjänsten. Hemsidan följer även IPOs och PDUFA. Jag testade själv en klassisk strategi med ”buy the rumor, sell the news” med framgång. Biopharmacatalyst underlättade strategin avsevärt. 

https://www.biopharmcatalyst.comDATAROMADataroma har blivit en hemsida som jag hela tiden återkommer till. En bekväm (gratis) väg för att kolla det senaste köp och sälj bland några av världens rikaste personer och fonder. Sidan uppdateras snabbt och följer 72 portföljer från så kallade ’superinvestors’. 

https://www.dataroma.com

Dela på facebook
Dela på twitter
KOMMENTARER
5 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Börsberoende nörd som tilltalas av raketforskning, psykologi och politik. Har en böjelse för att balansera riskbelöning med idioti. Börsbrus kommer jag att använda som plattform för att resonera om företag, politik, värdepapper, mäkleri, makro och råvaror.

Om man vill sätta en etikett på min handel så ser jag mig själv som en bred investerare som gärna resonerar konträrt. Använder både fundamental och teknisk analys. Har större delen av min portfölj i säkra, tråkiga aktier. Men dras inte för att ta dåligt kalkylerade risker med en mindre del…

Började med värdepapper 2014 och har för tillfället en genomsnittlig årsavkastning på 39% samt en sharpekvot på 0.7 senaste 12 månaderna. Är väldigt nöjd med mitt resultat hitintills, även om jag aktivt får hålla mitt ego i styr. Är väl införstådd med att 39% i genomsnittlig årsavkastning inte är realistiskt i längden.

Mina styrkor med handel av värdepapper är att jag tar mina egna beslut samt är genuint intresserad. Älskar att läsa och gräva ner mig i allt från makro, strategier, råvaror och bolag. Svagheterna är att jag i ärlighetens namn är rätt kass med siffror (tack excel). Har även en tendens att sälja av vinnarna för tidigt, och förlorarna för sent.

Är självlärd och har ingen bakgrund inom finans. Så det finns helt klart risk för faktafel samt misstolkningar i mina bedömningar. Kollar dock alltid bra källor och jämför dom med andra. Läser noggrant igenom mina inlägg. Ser ni något som inte stämmer så skicka gärna ett mail på [email protected] Får inte betalat för hemsidan och det jag skriver är mina egna perspektiv och ord. Det sista jag vill göra är att sprida falsk eller missvisande information.

Men som alltid, gör din egen analys och lita inte blint på vad någon annan skriver. Mina inlägg är enbart till för att inspirera och ska inte antas vara rekommendationer eller rådgivning.