INdikatorer I

Man is a tool-using animal. Without tools he is nothing, with tools he is all.

Thomas Carlyle

De som handlar med värdepapper använder sig för det mesta av någon form av indikator. Vare sig det är ”naken handel” där pris och volym är det främsta verktygen eller om man swingar och vill hitta en bra ingång med populära indikatorer som RSI och MACD. De som ägnar sig åt dagshandel har en tendens att förlita sig på indikatorer som VWAP, VPO och ATR. Medan de som håller sina positioner längre har en benägenhet att använda glidande medelvärde, bollinger band och stochasticDet här är såklart inte skrivet i sten utan mer generellt, en person som handlar aktivt dagligen kan föredra glidande medelvärde samt att VPO är ett användbart verktyg för samtliga. 

I den här serien av inlägg kommer jag att beskriva några av dom vanligaste indikatorerna, knep för hur man kan använda dem samt beskriva deras funktion och hur de kan användas tillsammans. Det kommer att rikta sig till personer som är nya på området och vill lära sig mer. Men förhoppningsvis kan även mer erfarna handlare hitta något nytt eller bidra med tips på hur man kan använda indikatorer. Jag kommer att hoppa över att tråka ut er med historik och fokusera på hur dem fungerar samt hur dem kan användas.

Moving AverageMoving average eller glidande medelvärde är en enkel och effektiv indikator som helt enkelt visar medelvärdet på priset under en vald tidsperiod. Vanligast är 20, 50 och 200 dagar. Indikatorn kan hjälpa till med att hitta stöd, reversals (omkastning) samt momentum. 

Glidande medelvärde kombineras ofta med fler glidande medelvärden med olika perioder för att få fler stödnivåer, upptäcka reversals och tolka momentum. Det finns olika typer av glidande medelvärde, mest populärt är det vanliga glidande medelvärdet men andra populära varianter är viktat och exponentiellt. Båda två påminner om varandra och lägger en större vikt på dem närmaste tidsperioderna. Ett vanligt glidande medelvärde skiljer inte på tidsperioder, utan räknar alla på samma sätt.

Glidande medelvärde är en allsidig indikator och går att kombinera effektivt med många andra indikatorer. Nedanför har jag ett exempel på en kombination med RSI.

 
Relative Strength Index (RSI)RSI, eller relativt styrkeindex är en populär indikator. RSI mäter momentum och indikerar om tillgångar är överköpta eller översålda. RSI ger ett värde mellan 0-100 genom att dela medelvärdet av stängningar uppåt med medelvärdet på stängningar nedåt. Man lägger sedan till en 1:a, delar det med 100 och drar sedan bort 100 ifrån det värdet. Nivåer över 70 anses vara överköpta och kan innebära risk för nedgång medan 30 tolkas som översålda och det finns chanser för rekyl uppåt.
Normalt räknar man RSI på 14 dagar.

Ett tips här är att nivåerna inte är absoluta. Det är inte sällan som nedgångar sker redan på 60 eller uppgångar på 40. Så var uppmärksam kring dessa nivåer. En annan sak är att inte förlita sig enbart på RSI, utan den gör sig bäst i kombination med andra indikatorer – exempelvis MA, ATR eller MACD. Det kan vara klokt att bekräfta signaler genom att jämföra en kortare tidsperiod med en längre för att minska risken för falska signaler.

En vanligt kombination med RSI är ”Moving Average Crossovers” – också kallat medelvärdeskors på svenska. Det som har fungerat bäst för mig är ett 5 dagars glidande medelvärde samt ett på 10 dagar. Denna kombination gör att du kan bekräfta dina signaler på ett resultatrikt sätt.

Average True Range (ATR)Average True Range är en indikator som är användbar i flera situationer. Personligen använder jag den främst för riskhantering. ATR är relativt ensam bland indikatorer som annars är riktningsbestämda eller baserade på volym.

ATR är istället en volatilitetsindikator som ger ett glidande medelvärde på volatiliteten mellan sista dags slutkurs samt sista pris. Förvirrad? Föreställ dig att priset på en aktiegraf är som en hiss. Hissen (priset) går upp och ner. Ibland högt upp och ibland långt ner. ATR ger helt enkelt ett genomsnitt på hur högt och lågt hissen har gått det senaste 14 dagarna. ATR mäter alltså varken styrkan i trenden eller riktningen – enbart hur priset fluktuerar. Så vad kan man använda den till?

Många traders tillämpar ATR för riskhantering och placering av stop loss. Säg att en aktie har hög volatilitet, priset fluktuerar mycket. Du vill ta en position i den här aktien eftersom den precis har gått igenom ett motstånd och du tror att den kommer att gå högre. En sak som ATR kan hjälpa till med är vart du ska placera din stop loss. Många hade troligtvis satt den i närheten av motståndet – som nu har blivit ett stöd. Personligen hade jag använt stödet + ATR. Detta ger dig utrymme att inte bli stoppad för tidigt samt räkna ut din risk vs reward på ett smart sätt. I en aktie med låg volatilitet gäller det omvända – sätt tajtare stop loss. Det här varier såklart från olika situationer och strategier, men det kan vara ett hjälpmedel för att hantera risken på ett logiskt sätt – utan att blanda in känslor.

Average True Range kan även användas för att hitta aktier med hög volatilitet i sitt sökande på aktier att handla med. Den kan också användas tillsammans med RSI eller glidande medelvärde för att tolka marknadsläget. Nedanför är ett exempel på hur ATR och RSI går att använda tillsammans.

Dela på facebook
Dela på twitter
KOMMENTARER
1 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Börsberoende nörd som tilltalas av raketforskning, psykologi och politik. Har en böjelse för att balansera riskbelöning med idioti. Börsbrus kommer jag att använda som plattform för att resonera om företag, politik, värdepapper, mäkleri, makro och råvaror.

Om man vill sätta en etikett på min handel så ser jag mig själv som en bred investerare som gärna resonerar konträrt. Använder både fundamental och teknisk analys. Har större delen av min portfölj i säkra, tråkiga aktier. Men dras inte för att ta dåligt kalkylerade risker med en mindre del…

Började med värdepapper 2014 och har för tillfället en genomsnittlig årsavkastning på 39% samt en sharpekvot på 0.7 senaste 12 månaderna. Är väldigt nöjd med mitt resultat hitintills, även om jag aktivt får hålla mitt ego i styr. Är väl införstådd med att 39% i genomsnittlig årsavkastning inte är realistiskt i längden.

Mina styrkor med handel av värdepapper är att jag tar mina egna beslut samt är genuint intresserad. Älskar att läsa och gräva ner mig i allt från makro, strategier, råvaror och bolag. Svagheterna är att jag i ärlighetens namn är rätt kass med siffror (tack excel). Har även en tendens att sälja av vinnarna för tidigt, och förlorarna för sent.

Är självlärd och har ingen bakgrund inom finans. Så det finns helt klart risk för faktafel samt misstolkningar i mina bedömningar. Kollar dock alltid bra källor och jämför dom med andra. Läser noggrant igenom mina inlägg. Ser ni något som inte stämmer så skicka gärna ett mail på [email protected] Får inte betalat för hemsidan och det jag skriver är mina egna perspektiv och ord. Det sista jag vill göra är att sprida falsk eller missvisande information.

Men som alltid, gör din egen analys och lita inte blint på vad någon annan skriver. Mina inlägg är enbart till för att inspirera och ska inte antas vara rekommendationer eller rådgivning.