TRE SPÄNNANDE BOLAG I USA

You know what made us the biggest, meanest, Big Mac eating, calorie-counting, world-dominating kick-ass powerhouse country in the history of the human race? The pursuit of happiness. Not happiness. The pursuit.

Will Ferguson

Att ha en del amerikanska bolag i portföljen ser jag som en självklarhet. USA har den mest utvecklade, likvida och effektiva finansmarknaden i hela världen. Konsumentmarknaden är enorm och hushållen i USA spenderar mest i hela världen. Den står för nästan en tredjedel av den globala hushållskonsumtionen. Utöver det så registrerar amerikanska företag flest patent internationellt. Nedanför tänker jag inspirerar till tre amerikanska företag i olika risknivåer som jag tycker är intressanta.

Thermo Fisher Scientific Inc. (TMO)
(LÅG RISK)Thermo Fisher Scientific Inc. tillhandahåller produkter för laboratorium globalt. Katalogen innehåller produkter för analyser, diagnostik och reagenser. 
Förbrukningsvaror för medicinsk forskning samt för mediciner, vacciner, bioteknik, kliniker, jordbruk och statliga marknader. De erbjuder även mjukvara för en del av deras produkter.

Deras katalog är enorm och samtliga som arbetar inom laboratorium känner till företaget. Ett Amazon för laboratorietekniker. Företaget har 80.000 anställda och ägs till 90% av institutioner.

Bolaget har ruset rejält under pandemin och är upp 124% sedan kraschen i mars 2020. Vilket såklart tänder en varningslampa hos investerare vid första anblick. TMO har dock spenderat pengarna väl genom att minska skulder samt expanderat. Bland annat genom att anställa 5.000. Antalet anställda har dubblats från 2013 från 40.000 till 80.000. Bolaget har dessutom slaktat varenda vinstestimat sedan 2012.

Om inte det vore tillräckligt för att göra en intresserad så är bolaget dessutom i skuggan – och anses inte alls lika sexigt som övervärderade elbilstillverkare, kryptovalutor eller biografer….

Med en perfekt Piotroski poäng, en framträdande roll inom livsvetenskap samt starka resultat som säkerställer expansion och utbetalningar så är Thermo Fisher Scientific Inc ett bolag som högst troligt kommer att fortsätta att överraska och piska estimat.

14 olika modeller ger ett rimligt värde på $697
19 analytiker har en riktkurs på $646
Pris idag – $611

 Intel (INTC)
(MEDEL RISK)Ett betydligt sexigare bolag är halvledartillverkaren Intel. Intel har dock haft problem senaste åren samt tappat marknadsandelar till AMD. Avancerade halvledare är i stor grad ett nollsummespel. Varje processor som Intel inte säljer – är ett sälj för AMD.

För enbart ett år sedan var AMD’s intäkter ett smärre hot för Intel (INTC: 19.7b vs AMD: 1.93b). Detta håller dock på att förändras och AMD är upp 99% Y/Y och har idag intäkter på 3.85b. Intel är emellertid väl medvetna om deras bajsmacka till situation och har således gjort en rad förändringar.

I början på året meddelade bolaget att man hade utsett Pat Gelsinger till ny CEO. Gelsinger har uttryckt att han tänker skapa en mer transparent företagskultur och styra bolaget tillbaka till sina rötter. Intel har senaste åren satsat ett stort kapital på R/D och nya anläggningar för tillverkning av halvledare. En av dessa är snart färdiga.

Utöver det så ska bolaget framöver lansera deras nya processorer Alder Lake och Sapphire Rapids. Släppet av Alder Lake ryktas om att vara i närtid och en del information om chipet har läckt. Det ryktas om ett släpp redan 4 november. Mer information kommer troligen på bolagets event nu den 27-28 oktober. Intel har även meddelat att man ska ge sig in i GPU-marknaden. Det är viktigt för Intel’s framtid att dessa produkter levererar.

Opinionen om Intel är väldigt polariserad och generellt uppdelat av unga AMD-fans mot äldre Pentium-boomers. Personligen tillhör jag mer Pentium gruppen än AMD. Är dock väldigt nöjd med min nuvarande AMD processor och de ska inte underskattas. Jag tror dock att Intel har mycket kvar att ge och att prisnivåer kring $40-$50 kommer anses vara ett fynd om 5 år.

15 modeller ger ett rimligt värde på $70.77
39 analytiker har en riktkurs på $61.87
Pris idag – $49.46

Rocket Lab USA (RKLB)
(HÖG RISK)Tills att man kan köpa SpaceX, om det någonsin blir publikt. Så kanske Rocket Lab kan vara ett alternativ? Företaget har skjutit upp 105 satelliter samt har två färdiga raketer och äger två privata startrampar. Kapabla till att göra 132 uppskjutningar om året.

Deras första raket, Ātea – är endast 6m och är designad för att leverera en last på enbart 2kg. Knappast en raket som man kan tjäna pengar på, snarare en stor fyrverkeripjäs. Deras andra raket, Electron – är mer imponerande. Med sina 20m och kapacitet för en last på 150kg har den genomfört flera kommersiella uppdrag.

RKLB håller på att bygga en tredje raket, Neutron. Neutron kommer att vara utrustad för att bära en last på 8.000 kg, vara 40m hög samt ha möjligheten att ta med sig människor. Rocket Lab har sagt att raketen som tidigast kommer att vara färdig 2024. 

Företaget har utöver sina raketer även komponenter till satelliter. Deras reaktionshjul och stjärnspårare används i över 200 satelliter. Bland annat i branschledande företag som BlackSky och Kepler Communications. De håller även på att utöka deras anläggningar för att möjliggöra en ännu högre produktion av reaktionshjul. Bara de senaste månaderna har företaget vunnit en mängd kontrakt samt blivit utvalda av NASA för att skjuta upp deras solsegel. 

Företaget går inte med vinst och lär inte göra det innan 2024. Företag som inte går med vinst innebär alltid en högre risk. Men om Rocket Lab ror deras projekt i hamn så är det positionerat för att bli en stor spelare i den växande rymdindustrin. Morgan Stanley tror att rymdindustrin kan vara värd $1t 2040 och att 50-70% av den tillväxten kommer från satelliter som levererar bredband. En kaka som Rocket Labs troligen kommer att få vara med att äta.

12 modeller ger ett rimligt värde på $8.40
4 analytiker har en riktkurs på $22
Pris idag – $12.97

Dela på facebook
Dela på twitter
KOMMENTARER
5 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5 1 rösta
Omdöme
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Börsberoende nörd som tilltalas av raketforskning, psykologi och politik. Har en böjelse för att balansera riskbelöning med idioti. Börsbrus kommer jag att använda som plattform för att resonera om företag, politik, värdepapper, mäkleri, makro och råvaror.

Om man vill sätta en etikett på min handel så ser jag mig själv som en bred investerare som gärna resonerar konträrt. Använder både fundamental och teknisk analys. Har större delen av min portfölj i säkra, tråkiga aktier. Men dras inte för att ta dåligt kalkylerade risker med en mindre del…

Började med värdepapper 2014 och har för tillfället en genomsnittlig årsavkastning på 39% samt en sharpekvot på 0.7 senaste 12 månaderna. Är väldigt nöjd med mitt resultat hitintills, även om jag aktivt får hålla mitt ego i styr. Är väl införstådd med att 39% i genomsnittlig årsavkastning inte är realistiskt i längden.

Mina styrkor med handel av värdepapper är att jag tar mina egna beslut samt är genuint intresserad. Älskar att läsa och gräva ner mig i allt från makro, strategier, råvaror och bolag. Svagheterna är att jag i ärlighetens namn är rätt kass med siffror (tack excel). Har även en tendens att sälja av vinnarna för tidigt, och förlorarna för sent.

Är självlärd och har ingen bakgrund inom finans. Så det finns helt klart risk för faktafel samt misstolkningar i mina bedömningar. Kollar dock alltid bra källor och jämför dom med andra. Läser noggrant igenom mina inlägg. Ser ni något som inte stämmer så skicka gärna ett mail på [email protected] Får inte betalat för hemsidan och det jag skriver är mina egna perspektiv och ord. Det sista jag vill göra är att sprida falsk eller missvisande information.

Men som alltid, gör din egen analys och lita inte blint på vad någon annan skriver. Mina inlägg är enbart till för att inspirera och ska inte antas vara rekommendationer eller rådgivning.